Belysningsløsning

Effektiv og fleksibel designbelysning i den gamle chokoladefabrik

Vibenshus

Lidt råt, meget cool, men også fleksibelt og energieffektivt. Det er opskriften på belysning til kreative vækstvirksomheder i kontorhus indrettet i historisk københavnsk chokoladefabrik

Da kontorejendommen Vibenshuset på Østerbro i København skulle konverteres fra domicil for en enkelt lejer til et fleksibelt og effektivt flerbrugerhus med fællesfaciliteter som reception, møde- og konferencecenter, viceværtservice og personalerestaurant, blev der stillet store krav til belysningsløsningen. Energieffektivitet, fleksibilitet og et design, der stod mål med visionerne for en helt ny måde at bruge ejendommen på, stod øverst på prioriteringslisten hos ejeren, Topdanmark Ejendom A/S.
 
”Vi har en ejendom med en historie, som vi gerne vil være med til at bevare, og så ville vi gerne udfordre den traditionelle løsning med 60 x 60 centimeter kontorlofter,” fortæller Christian Grønbech, som er ejendomschef og ansvarlig for drift, vedligeholdelse og ombygningsprojekter i Topdanmark Ejendom.

Synlige installationer understøtter rå stil

Vibenshuset består af en historisk kerne, der i sin tid var en del af chokolade- og konfekturefabrikken Galle & Jessen, samt en række senere opførte bygninger. For at skabe harmoni og sammenhæng mellem de forskelligartede bygninger er der strippet ind til de grundlæggende konstruktioner, så tekniske installationer som ventilation og el er blevet synlige. Det understøtter den rå New Yorker-stil, som har været Topdanmark Ejendoms ledetråd i designet. 
 
Belysningsmæssigt understøttes stilen med det lange, slanke LED-linjearmatur Kalis fra producenten Intra som det grundlæggende element. Armaturerne monteres nedhængt direkte fra de rå lofter og markerer sammen med akustikregulerende plader overgangen mellem kontormiljø og tekniske installationer, samtidig med at kigget til konstruktionerne bevares. 
 
Resultatet er markante omgivelser, som har vist sig at tiltrække ikke mindst nye, dynamiske vækstvirksomheder. I den sammenhæng er det en fordel ikke at være bundet af traditionelle indretningsløsninger, konstaterer Christian Grønbech.
 
”Hos mange af lejerne i Vibenshuset går udviklingen stærkt. Deres pladsbehov kan hurtigt ændre sig, og vi lægger vægt på at være agile, så vi kan imødekomme lejernes skiftende behov. Derfor er vi i stand til at bygge nye indretninger meget hurtigt – fra rå lokaler til nøglefærdigt lejemål,” forklarer han.

Let at præsentere indretningsmuligheder

Vibenshuset har altid en model af mulige kontorindretninger stående, en såkaldt mock up. Det gør det let at præsentere indretningsmulighederne for potentielle lejere. Mock up’en fungerer ind i mellem også som buffer for lejere med akut behov for mere plads.  
 
For også at kunne reagere hurtigt med en permanent løsning til Vibenshusets lejere har Topdanmark Ejendom tilknyttet elinstallationsvirksomheden Elstyrken som fast samarbejdspartner på ejendommen.  En aftale mellem parterne betyder, at Elstyrken til enhver tid er i stand til at indrette 500 kvadratmeter kontorareal med belysning med meget kort varsel. Udgangspunktet er et fastlagt koncept, men der er også plads til kreative ideer, konstaterer projektleder Jan Rosenlind fra Elstyrken.
 
”Overordnet holder vi os til relativt få armaturer, så vi kan arbejde mere effektivt, men Vibenshuset er et lidt anderledes miljø, og Topdanmark Ejendom har givet os friere tøjler end normalt. Det har givet mulighed for at lave lidt sjovere løsninger nogle steder,” siger Jan Rosenlind.

Elektrikere leger med kreative løsninger

De kreative elektrikere fra Elstyrken har blandt andet arbejdet med farvede LED-bånd til at vise vej i Vibenshusets parkeringskælder og forsynet plantekummer på ejendommens udendørs parkeringsplads med indbygget LED-lys. I bygningens overetage hvor de kraftige træspær er synlige, er den samme armaturtype, der benyttes nedhængt i de øvrige etager, blevet elegant integreret i konstruktionen. Dermed fremstår det som et helt andet armatur, men med samme belysningsmæssige egenskaber som i resten af bygningen.
 
Eneste ufravigelige krav fra Topdanmark Ejendom er, at de belysningsløsninger, Elstyrken udtænker, skal være energieffektive.
 
”Energieffektivitet er i høj grad blevet et tema for lejere af kontorlokaler. De kigger ikke kun på huslejen, men vurderer det samlede driftsbudget, derfor gør vi som udlejere meget for at holde driftsomkostningerne nede,” siger Christian Grønbech.
 
I Vibenshuset er lejemålenes belysningsløsninger forsynet med tilstedeværelses- og dagslysstyring. Derudover har lejerne mulighed for at tilkøbe individuelle styringsmuligheder.
 
Skjul beskrivelsen
Fakta
Vibenshuset, Østerbro i København
Sag:

Grund- og specialbelysning til flerbrugerkontorhus

Bygherre:

Topdanmark Ejendom A/S

El-installatør:

El-styrken ApS, Gentofte

Belysningsleverandør:

Lemvigh-Müller

Producenter:

Intra, Nordtronic m.fl.

Armaturer og teknik:

Grundbelysning med nedhængte og indfældede LED-linjearmatur. Spots og installatøropbyggede specialløsninger baseret på LED-bånd. Tilstedeværelses- og dagslysstyring.

Galleri