Belysningsløsning

Omhyggelig udvælgelse ­gav godt lys til handelsgymnasium

Aarhus Business College

Da handelsgymnasieafdelingen af Aarhus Business College skulle have belysningsarmaturer til en tilbygning, blev mulighederne afprøvet i praksis. Det er en god ide, hvis tidsplanen giver mulighed for det

Intet blev overladt til tilfældighederne, da handelsfagskolen Aarhus Business College skulle skabe plads til flere elever på sin handelsgymnasieafdeling i bydelen Viby. En af Aarhus’ – og Skandinaviens – mest kendte tegnestuer, C.F. Møller Architects, projekterede en tilbygning med blandt andet flere klasselokaler, auditorium og kantine, og i alle detaljer blev der lagt stor vægt på at finde de helt rigtige løsninger og materialer.
 
Sådan var det også, da der skulle vælges armaturer til grundbelysning i klasselokaler, auditorium og fællesarealer. Det betød, at der blev opbygget et prøverum, hvor teknikentreprenøren EL:CON monterede flere forskellige armaturtyper for at gøre det muligt at bedømme lyskvaliteten under realistiske forhold.
 
”Med en stor tilbygning med 14 nye klasselokaler, auditorium og andre lokaler var det vigtigt for os at finde nogle gode løsninger. Ikke mindst i undervisningslokalerne er det afgørende, at de tekniske belysningskrav er overholdt, men der blev også kigget på, hvordan armaturerne passede ind i vores byggeri,” siger Martin Sørensen, der er facility manager hos Aarhus Business College og godt tilfreds med belysningsløsningen.
 
”Der har skullet justeres lidt i forhold til sensorer, men sådan er det ofte med nye installationer, og overordnet set har vi fået en rigtig god belysning i den nye del af skolen,” siger han.

Praktisk sammenligning en god ide

Hvis tidsplanen giver mulighed for det, er en sammenlignende afprøvning af armaturer en god ide. Det mener Kim Kallesøe, der er projektleder hos EL:CON og arrangerede sammenligningen af en række mulige armaturer til projektet.
 
”Hos Aarhus Business College sammenlignede vi blandt andet farvetemperatur og blænding. Den praktiske afprøvning giver et stærkere beslutningsgrundlag og dermed bedre forudsætninger for at finde en løsning, hvor kunden får en løsning, som opfylder alle ønsker og behov,” siger han.
 
Belysningsløsningen blev beregnet og dokumenterer af teknikere fra Rigtigt Lys, teknikgrossisten Lemvigh-Müllers belysningssektion, og det endelig valg faldt på et PowerBalance-armatur fra Philips. Med sin høje effektivitet og blændfrie, men alligevel markante lys og mange monteringsmuligheder kan det indpasses i de fleste kontor- og undervisningsmiljøer og leve op til høje krav til både lyskvalitet og driftsøkonomi. 
 
Det er et stadig større udvalg af LED-belysningsarmaturer, der gør det til et stort arbejde at udvælge den rigtige løsning. Det mener Kim Uffe Jørgensen, som er belysningskonsulent i Rigtigt Lys. 
 
”Der kommer hele tiden nye armaturer til, og mange af dem ligner hinanden til forveksling. De tekniske data fortæller en del, men hvis man er i tvivl og arbejder med et projekt, hvor der er tid til det, er en praktisk sammenligning et godt supplement til data og belysningstekniske beregninger,” siger han.
Det kan være svært at vælge mellem armaturer, der på papiret har næsten ens egenskaber. Men husk at du altid kan trække på Rigtigt Lys-belysningskonsulenternes viden og erfaring, når du vil være sikker på at vælge det optimale armatur, for eksempel ved krævende opgaver som konceptløsninger til virksomheder. Tag en snak med en af Rigtigt Lys-belysningskonsulenterne om mulighederne.
Skjul beskrivelsen
Fakta
Aarhus Business College
Sag:

Handelsgymnasieafdeling i Viby

Elinstallatør:

EL:CON

Belysningsleverandør:

Lemvigh-Müller