Belysningsløsning

Alsidige armaturer gav sammenhæng i knopskudt skole

Kragelundskolen, Højbjerg

Mange folkeskoler har vokset sig store gennem flere om- og tilbygninger. Det kan gøre det til en udfordring at lave harmoniske belysningsrenoveringer. På Kragelundskolen gav armaturserie med mange varianter en helstøbt løsning

Kragelundskolen i Aarhus-forstaden Højbjerg er i dag en stor folkeskole med flere end 900 elever og omkring 100 medarbejdere. Men sådan har det ikke altid været. Siden den oprindelige del af skolen blev opført i slutningen af 1930’erne, er den om- og tilbygget adskillige gange for at kunne rumme et stadig stigende elevtal, senest med en 3400 kvadratmeter stor tilbygning i 2011.
 
Om- og tilbyggede ejendomme kan gøre det til en udfordring at opnå et ensartet udtryk ved belysningsrenovering, fordi loftsbeklædningen kan være præget af den stil og de materialer, der var fremherskende, da de blev monteret. Sådan var det også på Kragelundskolen. Alligevel lykkedes det at skabe et helhedspræget udtryk, da et afsnit af skolen skulle har udskiftet den eksisterende belysningsinstallation til en tidssvarende, driftsikker og energieffektiv LED-løsning.
 
”Når der i det samme projekt skal arbejdes med listelofter, kassettesystemer og lofter med synlige ventilationsinstallationer, er det et godt udgangspunkt at finde en armaturserie med mange varianter, men samme grundlæggende design. Ellers ender man let med en rodet og uskøn løsning,” forklarer Søren Skov Schnedler, Key Account Manager i Rigtigt Lys, teknikgrossisten Lemvigh-Müllers belysningssektion.

Høj effektivitet og optimal lysfordeling

De forskelligartede lofter på Kragelundskolen gjorde det armaturserien Freyn II fra den europæiske producent OMS til et oplagt valg. Freyn II har en meget høj effektivitet på op til 141 lumen pr. watt, mulighed for DALI-baseret lysstyring og mikroprismatisk diffuser, der giver optimal lysfordeling og lav blænding. Armaturet findes en lang række varianter, og det var der brug for på Kragelundskolen, hvor opgaven blev løst med både indbyggede, påbyggede og nedhængte armaturer.
 
”Af hensyn til rengøringen havde det selvfølgelig været bedst, hvis vi havde kunnet integrere samtlige armaturer i loftsbeklædningen, men det kan ikke altid lade sig gøre. I hvert fald ikke på skoler, som ofte er ombygget og tilbygget flere gange,” siger Søren B. Nielsen, der er teknisk serviceleder på Kragelundskolen.
 
Han glæder sig over, at der samtidig med udskiftningen af armaturerne er etableret mulighed for at dæmpe lyset og sensorer, så lyset slukker i områder, hvor der ikke er mennesker.
Skjul beskrivelsen
Fakta
Kragelundskolen, Højbjerg
Elinstallatør:

Mariendal Electric

Belysningsleverandør:

Lemvigh-Müller

Belysningsarmaturer:

OMS Freyn II

Galleri