Domicil

Ingeniører skabte mere synlighed med lys

Stokvad Rådgivende Ingeniører i Randers

Kreativ anvendelse af næsten helt almindelig kontorbelysning er med til at understrege den visuelle identitet hos rådgivende ingeniører

Der skulle tænkes kreativt for at få elementerne til at gå op i en højere enhed, da Stokvad Rådgivende Ingeniører i Randers fik mulighed for at skabe en ny ramme om sine aktiviteter i en naboejendom.

Rådgivervirksomheden med cirka 20 ansatte havde længe ønsket at udskifte sine kontorer i en flerbrugerejendom med et selvstændigt domicil. Men det tilbudte lejemål, der tidligere havde rummet en butik, levede ikke på alle områder op til ønskerne.

Brugte egne kompetencer

Muligheden for at blive boende i nabolaget og samtidig etablere en facade mod Aarhusvej, Randers’ tæt trafikerede sydlige indfaldsvej, vejede imidlertid så tungt, at Stokvad-medindehaver Jan Mortensen fandt det værd at arbejde videre med ejendommen. Og når man lever af at rådgive bygherrer, arkitekter og entreprenører om blandt andet bygge- og installationsteknik, er det oplagt at løse udfordringerne ved at sætte sine egne kompetencer i spil.

Det førte til udformningen af en ny facade, der gør Stokvads navneskilt til et integreret og harmonisk element sammen med det markant indgangsparti og store vinduer. Det får rådgiverhuset til markere sig tydeligere og samtidig åbne sig mere mod det omgivende miljø.

Effektfuldt indtryk

Når mørket falder på, bidrager markante belysningsarmaturer til den visuelle identitet med lineære lysspor, som trækker forbipasserendes blik ind i bygningen. Det giver et eksklusivt og effektfuldt indtryk, men virkningen er skabt ved hjælp af indbygningsarmaturer, der kun er lidt forskellige fra dem, som sidder i tusindvis af danske kontor- og undervisningsmiljøer.

De valgte OMS Freyn II-armaturer adskiller sig fra traditionelle armaturer med heldækkende, opal afskærmning ved at have lineære lysåbninger med præcist tilpassede mikroprismatiske diffusorer. Det giver et højt lysudbytte uden at gå på kompromis med brugerkrav som lav blænding og skyggefrit lys.

Byggede hus i huset

Den største udfordring ved at få det nye domicil til at passe til Stokvad Rådgivende Ingeniørers behov var, at der manglede plads til mødefaciliteter. Den løst med intern ingeniøropfindsomhed. En meget stor loftshøjde gav inspiration til at opføre en helt fritstående stålkonstruktion som en slags hus inde i huset. Det har skabt plads til et uforstyrret mødelokale og en række sekundære funktioner.

Jan Mortensen er glad for både det samlede resultat og belysningen. Han konstaterer blandt andet, at det ikke har været nødvendigt at supplere med individuelle arbejdslamper ved de enkelte skrivebordspladser.

”Vi har fået en velfungerende belysning, som vi er meget tilfredse med,” siger han.

Visuelt spændende

Armaturer med lineære lysåbninger kan være en god mulighed, når ønsket er en visuelt spændende belysningsløsning og budgettet ikke er til egentlige designarmaturer. Korrekt placeret og beregnet kan de give en mere markant belysningsløsning uden at gå på kompromis med kravene til for eksempel lav blænding og høj energieffektivitet. 

Belysningsberegningerne er udført af Rigtigt Lys’ teknikerteam. Ud over OMS Freyn II-armaturerne i kontorer og mødelokaler er der anvendt det cirkulære LED-indbygningsarmatur OMS Prettus i gangarealer. I et receptions- og loungeområde er grundbelysningen suppleret med pendler.

Skjul beskrivelsen
Fakta

Stokvad Rådgivende Ingeniører, Randers

Sag:

Grundbelysning til kontorhus

El-installatør:

HB Elservice

Armaturer og teknik:

OMS Freyn II og Prettus. Tilstedeværelses- og dagslysstyring, Niko-Servodan

Varemærke:

OMS