Jyske Bank

Storbank med styr på lyset

Jyske Bank, belysningskoncept

Intet bliver overladt til tilfældighederne, når Jyske Bank vælger belysning. Alt bliver testet og evalueret på hovedkontoret, inden det kommer ud i afdelingerne.

Når Danmarks tredjestørste bank, Jyske Bank, ruller et nyt belysningskoncept ud til sine næsten 100 afdelinger herhjemme, står brugeroplevelse og god integration i de eksisterende rammer øverst på kravsspecifikationen. Og der bliver gået grundigt til værks for at sikre gode løsninger.

Brugere bestemmer

I bankens hovedkvarter i Silkeborg bliver mødelokaler og afdelinger ofte brugt til at afprøve nye ideer og produkter til belysning og indretning. Og først når de brugere, som er med til at bedømme resultatet, erklærer sig tilfredse, bliver en løsning rullet ud i afdelingerne.

Det er Jyske Banks egen el-ingeniør, Peter Schytte, som har ansvaret for belysningen som et led i sit arbejde i bankens afdeling for bygninger og teknik. Han lægger vægt på løsninger, der passer til Jyske Banks visuelle identitet og kan indpasses i de eksisterende omgivelser. Men frem for alt skal lyset være godt.

”Vi lægger stor vægt på tilfredse brugere. Derfor starter vi med at teste i egen afdeling, og vi afviser meget, inden vi tester videre på udvalgte produkter i andre afdelinger,” fortæller Peter Schytte.

Samarbejder med Rigtigt Lys

Jyske Banks nuværende belysningskoncept er udviklet i samarbejde med key account manager Søren Schnedler fra Rigtigt Lys, Lemvigh-Müller belysningssektion. Han har lagt vægt på at finde et grundlæggende armatur, som i kraft af et bredt tilbehørsprogram kan bruges i mange sammenhænge. Det giver mulighed for at skabe et sammenhængende visuelt udtryk, selv om de bygningsmiljøer, belysningen skal installeres i, ikke er ens.

”Vi brugte lang tid på at finde et downlight med den rigtige reflektor, linse og mulighed for kombinere med forskellige typer tilbehør. Det giver mulighed for at minimere blænding og opnå specielle effekter. Og da der i de fleste tilfælde er tale om renoveringsopgaver, skulle armaturet kunne monteres i de eksisterende monteringshuller. Det løste vi med en monteringsring,” fortæller Søren Schnedler.

Mere lys – lavere forbrug

Jyske Banks nye belysning er baseret på armaturet Rax 150 fra den danske producent SG Armaturen. Det har et forbrug på 15W og erstatter downlights med kompakte lysstofrør og et energiforbrug på ca. 40W.

For at hæve lysniveauet til gældende standarder er der nogle steder monteret 20 pct. flere armaturer end i den tidligere løsning. Alligevel kan Jyske Bank forvente en ikke uvæsentlig besparelse på energiregningen.

Høj brugertilfredshed

Peter Schytte er imidlertid primært gået efter høj brugertilfredshed og opfyldelse af gældende standarder for bl.a. lysmængde. Det har ført til, at grundbelysningen nogle steder er hævet fra 150 til 400 lux, en meget mærkbar forandring for brugerne.

”Selv om der med vores nye løsning egentlig ikke er mere lys, end der skal være, er der enkelte brugere, som har skullet vænne sig til den øgede lysmængde. Dem beder jeg om at give det lidt tilvænning, og generelt går brugertilbagemeldingerne på en bedre helhedsoplevelse af omgivelserne og en positiv indvirkning på energiniveauet. Den øgede lysmængde betyder også, at mange fravælger supplerende belysning ved deres arbejdspladser,” fortæller han.

Lægger vægt på tillid

Peter Schytte lægger vægt at finde samarbejdspartnere og leverandører med en historik, der giver tillid til, at de også er i markedet på langt sigt, når han skal udvikle tekniske løsninger til Jyske Bank. Samtidig efterspørger han kompetent faglig sparring.

”I belysningsprojektet har vi oplevet oprigtig interesse for vores problemstillinger fra Rigtigt Lys, og det har været afgørende at have mulighed for at drøfte og afprøve forskellige løsninger med en kvalificeret samarbejdspartner,” siger han.

Skjul beskrivelsen
Fakta

Jyske Bank, filialer

Belysningsleverandør:

Rigtigt Lys (Lemvigh-Müller)

Armaturer og teknik:

SG Armaturen Rax og tilbehør

Se Rax-armaturer

… og det store tilbehørsprogram her: