Renovering

Nyt lys med respekt for historien

fritidscenter i Aarhus

I et nyindrettet fritidscenter i Aarhus var tæt dialog og samarbejde vejen til moderne og effektiv belysning i harmoni med en historisk ramme

Det var langt fra ukompliceret at projektere belysning til Fjordsgade forenings- og fritidshus, et nyt kommunalt flerbrugerhus i Aarhus-bydelen Frederiksbjerg. Den fysiske ramme var en bevaringsværdig folkeskolebygning fra 1910, som skulle moderniseres og istandsættes med respekt for den historiske arkitektur.

Løst i tæt samarbejde

Udfordringen var at finde armaturer, der levede op til arkitektens designmæssige forskrifter, konfigurere dem så belysningsniveauerne blev korrekt og i nogle tilfælde kombinere dem med pendler fra den oprindelige skoleindretning. Den blev løst i et tæt samarbejde mellem rådgivningsvirksomheden Rambøll, teknikentreprenøren Bravida og Rigtigt Lys.

”Selv armaturer, der ser ret ens ud, kan have afgørende forskelle. Derfor er omhyggelig udvælgelse baseret på dialog mellem de involverede parter vigtig. Det tager måske lidt længere tid, men i sidste ende skaber det langt højere værdi. Resultatet vil ofte være en mere kreativ og professionel løsning fremfor en, som blot lever op til kravene,” siger Søren Schnedler, Key Account Manager hos Rigtigt Lys og ansvarlig for leverancen til Fjordsgade forenings- og fritidshus.

Dialog og tillid vigtigt

Hos Rambøll fremhæver chefkonsulent Morten Rosenstedt dialog og tillid mellem parterne som vigtige faktorer i forhold til at optimere en belysningsløsning og sikre de rigtige produktvalg.

"Nogle aktører i branchen er i stand til at levere meget billige produkter. Det kan godt være, at de på papiret lever op til de krævede specifikationer, men i praksis kan for eksempel den mekaniske udførelse være tvivlsom. Derfor er det vigtigt, at vi kan have tillid til leverandøren,” siger han.

Dialog sikrer fremdrift

En anden fordel ved tæt dialog mellem rådgiver, teknikentreprenør og leverandør er ifølge Morten Rosenstedt, at spørgsmål hurtigt kan afklares, så projektets fremdrift sikres.

Fjordsgade forenings- og fritidshus administreres sammen med Aarhus Kommunes andre idrætscentre af forvaltningsafdelingen Sport & Fritid, som også selv er flyttet ind med sine cirka 25 medarbejdere. Det betyder, at huset, når det er fuldt booket, vil summe af aktivitet fra 8 morgen til 22 aften på hverdage og 9 til 17 i weekenden.

Brugere er tilfredse

Foreningshuset, der blev indviet i efteråret 2018, er allerede ramme om blandt andet kampsport, aftenskoleundervisning og e-sport, og brugerne har taget godt imod det, konstaterer Per Dahl Pedersen, fuldmægtig i Sport & Fritid.

”Jeg oplever kun tilfredshed fra de brugere, som er begyndt at komme i Fjordsgade forenings- og fritidshus. Vi har fået et dejligt hus at være i, nænsomt moderniseret og udført med respekt for den smukke bygning,” siger Per Dahl Pedersen.

Kreative elektrikere

Det bevaringsværdige interiør har betydet, at elektrikerne fra Bravida måtte skrue op for kreativiteten for at installere belysningen så skånsomt som muligt. Det fortæller projektleder Morten Jakobsen, som har arbejdet tæt sammen med Morten Rosenstedt og Søren Schnedler om belysningsprojektet.

”Der skulle blandt andet tages hensyn til bjælkekonstruktioner med udskårne dekorationer og glaserede teglsten, så vi har måttet ”trylle” installationerne ind fra bagsiden nogle steder. Men resultatet er blevet flot”.

Skjul beskrivelsen
Fakta

Fjordsgade forenings- og fritidshus

Opgave:

Belysning til kontor-, undervisnings- og idrætslokaler samt gangarealer i foreningshus

El-installatør:

Bravida

Armaturer:

Multi Concept, Arena, Sana, Sense, Coreline Waterproof

Varemærke:

OMS, Philips og SG Armaturen