Otterup Idrætscenter

Funktionelt, økonomisk og æstetisk lys til genfødt idrætscenter

SG Armaturen

I et moderne multicenter er belysningen i drift en stor del af døgnet, den skal kunne meget og gerne se pæn ud. Otterup Idrætscenter på Nordfyn fik en løsning, der lever op til kravene.

I 1960’erne var det stort, når en af Danmarks hastigt voksende villabyer fik sin egen hal til at danne ramme om børn, unge og voksnes idrætsaktiviteter. I dag skal der mere til, og mange steder har hallen udviklet til et multicenter med en lang række aktiviteter og faciliteter.

Ramme om mange aktiviteter

Sådan er det også i nordfynske Otterup. Her står Otterup Idrætscenter i dag som en tidssvarende ramme om boldsport, gymnastik, motion, bowling og socialt samvær efter en omfattende udvidelse og renovering.

Så mange og så forskelligartede aktiviteter kan ikke belyses optimalt med en enkelt eller to armaturtyper, og elektrikerne fra teknikentreprenørvirksomheden Jansson Gruppen monterede da også 13 forskellige typer i alt 270 armaturer i centeret. Det var nødvendigt for at opfylde projektets krav til belysningsniveauer, holdbarhed, sikkerhed og æstetik.

Samspil med borde og gulv

I cafeteria, gange og fællesarealer udgøres grundbelysningen af det indbyggede downlight Prettus og påbygningsarmaturet Alastar. Begge armaturer er fra OMS og er blandt andet valgt for deres runde form, der spiller sammen med cirkulære dekorationseffekter i gulvbelægningen og runde caféborde.

I en multihal, der blandt andet bruges som springcenter, er valget faldet på det særligt robuste armatur Arena Sport. Med en lysstrøm på mere end 23.000 lumen er det særligt egnet til montering i stor højde og er yderligere beskyttet med et kraftigt boldgitter.

I træningslokaler med mere almindelig loftshøjde og mere rolige aktiviteter er armaturet Lambda fra OMS valgt. Det udmærker sig ved meget lav blænding og høj energieffektivitet.

Tilfreds centerleder

Erling Simonsen er daglig leder af Otterup Idrætscenter og glad for belysningsløsningen. Han har gennem en lang årrække været aktiv i bestyrelsesarbejde i en af de foreninger, der bruger centeret, og lægger vægt på både økonomi og funktionalitet i bygninger og faciliteter. Her har de cirka 2000 brugere adgang fra halv seks om morgenen til 23 om aftenen.

”Lyset brænder længe i et idrætscenter, så vi lægger vægt på god driftsøkonomi og løsninger, der passer sig selv de næste mange år. Men vi har samtidig fået en fin og harmonisk belysning i et design, der passer godt ind i centerets indretning,” siger Erling Simonsen.

Hos Jansson El har adm. direktør Morten Juhler selv ledet Otterup-projektet. Foruden sine ledelsesopgaver lægger han vægt på at være med til at løse konkrete opgaver i samspil med virksomhedens projektledere.

Tæt samarbejde med belysningstekniker

Han fremhæver et tæt samarbejde med Rigtigt Lys-belysningstekniker Sabine Søholm Libourel, der blandt andet har bidraget til fremdriften i projektet ved at tage dialogen om armaturvalg med bygherrens arkitekt og rådgiver og stået for samtlige belysningsberegninger.

”Projekter ender ofte med at blive udført under et vist tidspres, derfor er det værdifuldt at have mulighed for at trække på kompetencer udefra. I Otterup Idrætscenter-projektet hjalp Sabine også med at udarbejde dokumentation for overholdelse af krav til lysniveauer og funktionen af nød- og panikbelysning samt drifts- og vedligeholdelsesanvisninger til bygherren. Det er tidkrævende opgaver, som hjælper mig til at fokusere på selve installationsopgaven,” siger Morten Juhler.

Skjul beskrivelsen
Otterup Idrætscenter

Komplet ny belysningsløsning i forbindelse med renovering og udvidelse af eksisterende idrætscenter. 270 belysningsarmaturer fordelt på 13 typer.

Armaturer:

Prettus - Freyn - Arena Sport

Producenter:

OMS - SG Armaturen