Parkeringshus

Lys giver et løft til parkeringskælder

Lys giver et løft til parkeringskælder

Et nyt underjordisk parkeringsanlæg i Odense fik et visuelt løft med en effektfuld og flot belysningsløsning.

Belysningsløsninger til parkeringshuse og -kældre er sjældent præget af kostbare designarmaturer. Lyset skal først og fremmest være økonomisk, driftssikkert og bidrage til tryghed og sikker færdsel.

Skaber dynamisk byrum

Det var også pejlemærkerne for belysningen i et parkeringsanlæg, der indgår i en igangværende byfornyelse i det centrale Odense. Her omskabes den tidligere tæt trafikerede, firesporede Thomas B. Thriges Gade til et grønt og dynamisk byrum med boliger, kontorer, butikker, kulturinstitutioner, restauranter og caféer. Det sker i et samarbejde mellem Odense Kommune og foreningen Realdania.

Parkeringsanlægget har plads til ca. 1000 biler fordelt over to etager med en frihøjde på 2,20 meter. Loftsfladen har fået et visuelt løft i kraft af en lidt usædvanlig tilvalgsmulighed for det valgte industriarmatur Nyborg fra producenten SG Armaturen. Det kan nemlig bestilles med transparent armaturhus, som lader en del af lyset slippe ud af sider og bund.

Giver liv til loftsflade

Mængden af lys, der slipper ud gennem armaturhuset, er ikke stor, men den giver liv til loftsfladen, konstaterer Søren Schnedler, Key Account Manager i stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müllers belysningssektion, Rigtigt Lys, der har leveret armaturer til projektet.

”Armaturer med transparent hus er en lidt overset mulighed, som for en beskeden merpris tilfører muligheder for at skabe et anderledes udtryk. Dels i form af dekorativt lys gennem huset, dels fordi det giver kig til armaturets teknik,” siger han.

Unikt armatur med LED-bånd

Belysningen til parkeringsanlægget i forbindelse med Odenses nye bydel har yderligere fået sit eget helt unikke element – næsten en lysskulptur – i form af et specialfremstillet, cirkulært armatur med en diameter på næsten ni meter. Det udstråler lys både nedad og opad og er baseret på LED-bånd fra producenten Develtron.

Belysning og elinstallation i parkeringsanlægget er udført af teknikentreprenøren Wicotec Kirkebjerg, der var logistikmæssigt udfordret af den begrænsede frihøjde. Kun mindre kassevogne har mulighed for at køre rundt i parkeringsanlægget, og containeropbevaring på byggepladsen var heller ikke mulig.

Centrallager løste transportudfordring

Men da Lemvigh-Müller ud over belysningsarmaturer skulle levere et bredt udvalg af installationsmateriel til projektet, lå løsningen lige for. Der blev indkøbt en rummelig trailer, som til hver etape af opgaven blev specialpakket på Lemvigh-Müllers centrallager i Odense. Ud over nem og præcis levering og transport resulterede den fremgangsmåde i et meget begrænset materialesvind, fortæller projektleder Rene Hjerm Hansen fra Wicotec Kirkebjerg.

”Det er altid en fordel at undgå opbevaring på byggepladsen i længere tid. Materialer kan blive beskadiget, forsvinde eller bare stå i vejen for os selv og andre entreprenører. Derfor er vi altid interesseret i fleksible løsninger fra vores leverandører,” siger Rene Hjerm Hansen.

Skjul beskrivelsen
Fakta

Odense P Nord

Opgave:

Belysning og elinstallation i 1000 m² underjordisk parkeringsanlæg i to dæk.

Armaturer:

SG Armaturen Nyborg med transparent hus og Lineal linjearmaturer. Specialopbygget cirkulært armatur med teknik fra Develtron.

Teknikentreprenør:

Wicotec Kirkebjerg

Henvisning til produkter